Product 1.4.8-3 Vergroting biodiversiteit buiten NNN
Omschrijving
Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft in een evaluatie van het Natuurpact aangegeven dat Nederland met het huidige beleid tot circa 65% doelrealisatie zal komen voor de gunstige staat van instandhouding van de Vogel- en Habitatrichtlijnsoorten (VHR). Dat betekent dat er nog een flinke opgave blijft liggen waarover provincies en het Rijk momenteel in gesprek zijn. De provincie Zuid-Holland zoekt een belangrijk deel van haar invulling in de vergroting van de biodiversiteit buiten de begrenzing van het NNN en Natura 2000.
Daarvoor heeft de provincie de Visie Rijke Groenblauwe Leefomgeving uitgewerkt. In de Visie wordt een uitwerking gedaan voor de versterking van de biodiversiteit buiten de begrenzing van het NNN en Natura 2000. De provincie Zuid-Holland wil samen met partners komen tot een rijke groenblauwe leefomgeving. De provincie wil de huidige groenblauwe aanpak verbreden naar beleven, benutten én beschermen. Daarbij wordt de betekenis van groen en water voor mensen en de verbinding van maatschappelijke opgaven - bijvoorbeeld verstedelijking, economie en klimaat - centraal gesteld. De uitwerking van de Visie Rijke Groenblauwe Leefomgeving heeft van ‘buiten naar binnen’ plaats gevonden in nauwe samenwerking met gebiedspartijen en andere netwerken.
De visie Rijke Groenblauwe Leefomgeving vervangt de huidige Beleidsvisie Groen. Op basis van de Beleidsvisie Groen is al een start gemaakt met een aantal ontwikkelingen die als bestaand beleid, beleidsarm overgaan naar het nieuwe provinciale Omgevingsbeleid. In navolging van de Beleidsvisie Groen en vanuit de gedachte om de Visie Rijke Groenblauwe Leefomgeving zo integraal mogelijk vorm te geven, gaat de nieuwe visie onder meer in op de vergroting en versterking van de biodiversiteit in de stad, vergroting natuurwaarden in waterbergings- en recreatiegebieden en tijdelijke natuur. Uitvoering vindt onder andere plaats door het verlenen van subsidies aan de Landschapstafels.
Te bereiken uitvoeringsresultaten
Natuur in de stad
De natuurgebieden in Zuid-Holland vormen zo’n zes procent van het provincieoppervlak. Een veel groter deel van Zuid-Holland is stedelijk gebied. Daar ligt de komende jaren ook een grote verstedelijkingsopgave. Door hier samen met partners de biodiversiteit te beschermen en te versterken, dragen wij bij aan de biodiversiteit in Zuid-Holland. Biodiversiteit draagt hier o.a. bij aan de gezondheid en aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat.
Natuur in waterbergings-/recreatiegebieden
Het verhogen van de natuurwaarden in (bestaande) recreatiegebieden is in de Beleidsvisie Groen genoemd als één van de manieren om te investeren in biodiversiteit.
Tijdelijke natuur
‘Aan de slag met Tijdelijke Natuur’ is een project waarmee de provincie in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland tijdelijke natuur promoot. Potentieel interessante terreinen worden in dit project in beeld gebracht en terrein-eigenaren worden aangemoedigd om tot tijdelijke natuur over te gaan.